Konie

Koń domowy, ssak nieparzystokopytny z rodziny koniowatych, użytkowany głównie jako zwierzę wierzchowe i pociągowe.

1938 rok – 94 milionów koni na świecie
1960 rok – 60 milionów
1990 rok – 30 milionów
Aktualnie w Polsce utrzymywanych jest około 0.5 miliona koni (konie zarodowe, wierzchowe, robocze, rzeźne).
Typy koni hodowanych w Polsce:

-konie ras szlachetnych (czysta krew arabska, pełna krew angielska)
-konie typu wszechstronnie użytkowego (wielkopolski koń, małopolski koń)
-konie pociągowe (śląskie konie, konie tzw. pogrubione, konie Skandynawskie)
-prymitywne rasy krajowe (konie huculskie, koniki)

Rodzaje chodu konia:
-stęp (zawsze 2-3 nogami opiera się na ziemi, powolny ruch ok. 6km/h
-kłus (koń równocześnie podnosi dwie nogi na krzyż)
-galop oraz jego najszybsza odmiana cwał (wyścigowe 1km w czasie ok. 50s)

Żywienie koni.
Prawidłowy dobór pokarmu w przypadku koni jest szczególnie ważny. Nie posiadają one bowiem, w przypadku zaburzeń trawienia, możliwości zwymiotowania pokarmu. Spowodowane jest to budową anatomiczną ich żołądków a dokładniej ukośnemu ustawieniu wpustu żołądka. Pasze stosowane w żywieniu konia dzielimy na treściwe i objętościowe. Do pasz treściwych zaliczamy głównie ziarna zbóż i ich mieszanki, natomiast do objętościowych: siano, słomę, zielonki oraz rośliny okopowe (marchew, ziemniaki). Konie powinny mieć stały dostęp do świeżej wody, należy jednak pamiętać aby unikać pojenia konia bezpośrednio po wysiłku, zgrzanego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.